torsdag den 6. marts 2014

Forkerte og rigtige uddannelsesretninger – eller bare forskellige?

Mennesker vil gerne være gode nok.

Skulle nogen være i tvivl om, hvorvidt det optager mange at føle sig ”god nok”, så spørg på nettet, hvor en stor del af befolkningen færdes dagligt. På Google kan man søge på den specifikke sætning ”jeg er ikke god nok”, og man får 1.740.000 hits.

At føle, at man ikke er ok, som man er, og med det, man har at komme med, er ødelæggende for selvfølelse og selvtillid.

Mennesker uden stærk selvfølelse og selvtillid har svært ved at turde åbne for det, de faktisk kan. Dem får et samfund ikke den glæde af, som det kunne have fået.

Samfundsøkonomisk er der derfor god mening i at have anerkendelse af og respekt for forskellighed. At have et samfund, hvor det måske ligefrem er ønsket. At have et samfund, hvor alle ikke prøver at presse sig ind i samme, snævre form.

Nej tak til diversitet
Ikke at der ikke TALES meget om forskellighed – eller diversitet, som det også kaldes - men i praksis er der ikke meget rum for det.

I praksis fremhæves noget som værende bedre end andet, og derfor hjælper al den øjeblikkelige smiskende snak om, at der sandelig er brug for mennesker med en erhvervs-/håndværksmæssig uddannelse (og det ved Gud, der er), ikke så meget.

For alle ved, hvad der bliver set ned på fra de toneangivende i samfundet.

Bogligt svage – eller håndværksmæssigt stærke?
Til ulidelighed skal man læse om ”de bogligt svage”. Så det udgangspunkt, man kan definere sig i forhold til, er altså bogligheden. Man kan være på den rigtige eller den forkerte side af det plankeværk. Med det er bogligheden, der er definerende.

Skal man endelig køre ud ad den sproglige tangent, kunne man lege med modsætningerne, og se, hvad man får ud af det:

For en, der er bogligt uinteresseret har tit sin force i et fysisk univers. Er håndværks-mæssigt stærk. Det udtryk kunne lige så vel beskrive den gruppe, det handler om. Men det udtryk bruges ikke. At bruge det kræver en flytning af det udgangspunkt, man kan definere sig i forhold til.

Jeg prøvede for sjov at søge på nogle specifikke sætninger på Google. Søgte på ”de bogligt svage”. Man får 97.500 hits på Google.

Men søger man på ”de håndværksmæssigt stærke” får man ingen hits.

Så om man er stærk eller svag defineres som sagt ud fra, om man er interesseret i at læse meget, eller om man ikke er det. Søger man på ”de bogligt stærke” får man 29.100 hits på Google.

Men søger man på ”de håndværksmæssigt svage” får man kun ét eneste hit.

Når unge opfordres til at gå andre veje end de gængse, så kunne de derfor gensidigt opfordre resten af samfundet til at gøre det samme, for så længe opdeling og forkertgørelse af andre er en nationalsport, er det svært at motivere nogen til at se på andre muligheder end dem, samfundet anerkender.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar