onsdag den 4. december 2013

Hvordan gør jeg en forskel?

Hvordan opstår det ønske, at man gerne vil gøre en forskel i sit arbejdsliv?

For nogle år siden hørte jeg et foredrag af Lene Rem, der i mere end 30 år har arbejdet med rådgivning af unge, og hun fortalte, at hendes iagttagelse var, at en del unge i deres familie kæmpede med oplevelsen af, at det var lige meget om de var der eller ej. En oplevelse af at de ikke betød noget for deres omgivelser, ikke var vigtige. Hun mente også at det var et forholdsvis nyt fænomen.

Bagefter kom jeg til at tænke på, at det måske er en af forklaringerne på den ambition, nogle unge har for deres arbejdsliv - nemlig at de gerne vil gøre en forskel.

De vil gerne føle, at det betyder noget om de er her eller ej. I den personlige familie har den følelse manglet, og så forsøger man sig i stedet i den "familie" som en arbejdsplads kan udgøre.

Det er forståeligt, men det er synd at mennesker har glemt, at alle gør en forskel, alene ved at være til. Alt og alle tæller med i helheden, det er ikke muligt andet.

Men hvis det enkelte menneske ikke føler det sådan, så er det stadig noget, det enkelte menneske må gøre noget ved. Og så er det, at man søger at gøre en forskel arbejdsmæssigt. Og hvordan kan man så gøre det? Skal man opfinde noget fantastisk, etablere en verdenskendt virksomhed, skal man arbejde i en velgørende organisation eller tage sig af gamle mennesker for at gøre en forskel?

Sandheden er, at det kan man gøre alle steder, og i alle sammenhænge. Det behøver ikke være "larmende" og stort. I et mediebureau jeg kender, havde de Lis ansat. Lis nærmede sig pensionen og arbejdede mellem en stor flok helt unge mennesker.

Hvad lavede hun dog der? Hun hyggede om dem. Snakkede med dem. Lavede hver dag sin "blodsukkervogn", og kørte om eftermiddagen rundt i afdelingerne med sit rullebord, fyldt med godter, frugt, eller noget andet hyggeligt. Det var Lis der sørgede for at pynte til jul og påske. Det var Lis der - af egen lomme - købte en lille gave til en, der havde brug for en opmuntring. Det var Lis der sørgede for at købe papirskroner som alle fik på hovedet når der foregik et eller andet vigtigt i kongehuset. Det var Lis der vandede og passede de planter og blomster som pyntede overalt på kontorerne.

Hun gjorde en stor, stor forskel i den travle hverdag.

Det kan gøres på mange måder. Lis gjorde en forskel ved at hygge om andre. Hvordan vil du gøre en forskel?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar